Panaghia

La Panaghia era gard de chirpici, grajd cu porci, gâşte, găini, vaca şi casa la roşu. Vaca a dat-o la ginerele lui Baba Marița sa-i tencuiască și să finalizeze casa. Avea adunate o mulţime de lucruri. A făcut o groapa în fundul grădinii şi am carat acolo.

Băbica a făcut scandal de ce am dat scândurile din pod ( am făcut un schimb) el a dat crengi de la curăţat copacii, bile de pus pe acoperiş, grinzi de salcâm şi cu scândura mea a făcut gard la Panaghia. Casa a dat-o lui Marcel care s-a mutat în căsoaia cam umeda. Marga era născută de curând, era Doru mic. Marcel făcea serviciul la Belcin. Am mâncat de prânz cartofi prăjiţi cu salata şi când a venit s-a supărat ca nu era mâncare gătită şi pe zor -”hai strânge “ şi s-au mutat la Panaghia.

De la trei ani Doru stătea la Calopăr de duminica pana sâmbătă după-masă. A stat pana a făcut clasa a ­ VI I ­ a la Dâlga. Când a tencuit casa , Marcel a făcut scandal, ca vine Mitruța la tencuit casa şi avea nevoie de salahori( el plătise prin vaca) dar era nevoie de oameni. Am plecat la Panaghia şi i-am dus doua femei, Adolina şi Maria.

Adolina a moştenit casa neterminata lângă biserica. Gogu punea acolo gradina, muncea ca nebunu, lucra la CFR, lucra pe la case, lucra la colectiv. Când s-a dat pământul, Adolina avea pământ mult şi se întinsese în curte unde stătea Adolina a fost a lui Bădia Minica, fratele lui Cornel. Era făşie îngusta. Când a murit o vecină a mai luat o jumătate de vatra de casa. Gogu lucra noaptea şi obosit fiind zice: ” 10 minute stau, atâta”. Ultima data erau cu mâinile parca erau labe de animale, cu pielea tăbăcită, murdara, crăpata şi cred ca obişnuiau şi cu băutura. Adolina ţinea cheile la brâu. Gogu le-a furat şi le ţinea intre lemne. Adolina a murit de ficat.

Titinei i-a făcut fiu- su o casa frumoasa. Titina nu se hrănea, avea burta lipita de spate şi reuşea să bage doua sticle de lapte. Văcarii mulgeau laptele şi ea îl punea în canistre. Lapte aducea de la cate unul mai curăţel. Oi aveau nişte ciobani de la Novaci care făcuseră stana la cişmea în vale. Aveau saivane în complexul CAP. Erau multe maşini vechi, ruginite, cimitir de fiare. Aveau atelier de mecanica şi făcuseră şi teren de fotbal lângă ceaprazu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *